BAROMUZDAN SERT TEPKİ
Tarih: 19.02.2014 22:00:00| Okunma Sayısı: 2612

BAROMUZDAN SERT TEPKİ

Baro Başkanımız Av.Rıdvan Erdoğan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ( HSYK ) kararıyla Karabük’ün idari davalar bakımından Kastamonu İdare Mahkemesine bağlanmasına sert tepki gösterdi.

Kastamonu Lobisinin asıl amacının Bölge Adliye ( İstinaf ) Mahkemesinin Kastamonu’da kurulmasını sağlamak olduğu belirten Erdoğan, İdare Mahkemesi yoluyla Karabük halkının ayağının Kastamonu’ya alıştırılmak istendiğini söyledi.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Baro Başkanımız Av. Rıdvan  Erdoğan şu görüşleri dile getirdi “ Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ( HSYK) kararı ile Karabük’ün İdare Mahkemesi bakımından Zonguldak yargı alanından çıkarılarak Kastamonu yargı alanına bağlanması son derece olumsuz bir gelişmedir. Buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Hatırlanacağı üzere 5235 sayılı yasa gereği kurulan Bölge Adliye ( İstinaf ) Mahkemelerinin sayılarının 2011 yılında 9’dan 15’e çıkarıldığı aşamada Batı Karadeniz Bölgesinde de bir istinaf mahkemesinin kurulması gündeme gelmiş, hem bakanlık yetkilileri hem de Kastamonu’lu siyasiler istinafın Kastamonu’ya kurulacağını açıklamışlardı. O dönemde baro olarak yoğun girişimlerde bulunarak bölge istinaf mahkemesinin Kastamonu’ya değil Karabük’e kurulması konusunda haklı gerekçelerimizi ortaya koymuştuk.  Adalet Bakanlığı ve HSYK yetkililerini ikna etmemiz sonucu orta yol bulunmuş, Batı Karadeniz Bölgesine kurulacak istinaf mahkemesinin kuruluşunun ertelenmesi yolu benimsenmişti. İlerleyen süreçte ise Kastamonu Lobisi  İstinaf’ın Kastamonu’ya kurulması fikrini devamlı sıcak tutmaya çalışırken Karabük Barosu olarak bizde olayı daimi gündem maddemiz haline getirerek  Karabük’ün haklarını  azimle, dirençle savunduk.

Gelinen noktada HSYK’nın aldığı son karar Karabük açısından son derece olumsuz bir gelişmeye işaret etmektedir. Şunu açıklıkla belirtmeliyiz ki, Kastamonu Lobisinin asıl amacı daha kapsamlı bir mahkeme olan Bölge Adliye ( İstinaf ) Mahkemesinin Kastamonu’da kurulmasını sağlamaktır. Alınan son karar ile Karabük ili idare mahkemesi bakımından Kastamonu’ya bağlanarak halkımızın ayağı Kastamonu’ya alıştırılmak istenmektedir. Her ne kadar idare mahkemeleriyle istinaf mahkemeleri arasında bağlılık ilişkisi olmasa da halkımız yargı noktasında Kastamonu’ya zihnen alıştırılmak istenmekte, belli dönem sonra emrivaki yapılarak Bölge Adliye ( İstinaf ) Mahkemesinin de Kastamonu’da kurulması hedeflenmektedir. Baro olarak böyle bir gelişmeye şiddetle karşıyız. Ağır sanayi tesisleriyle, üniversitesiyle, turizm potansiyeliyle, sosyal, kültürel ve ekonomik yönüyle Batı Karadenizin merkezi olan Karabük’ün hem İdare Mahkemesini hem de Bölge Adliye ( istinaf ) Mahkemesini hak ettiğini yıllardır savunuyoruz. Bu konuda yaşanacak gelişmelere karşı şimdiden tüm siyasileri ve kamuoyunu uyarıyoruz. Karabük iline,  Karabük halkına yapılan haksızlıklara dur denilmesini istiyoruz.”

25.04.2024