“BAĞIMSIZLIK BİLİNCİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR”
Tarih: 1.09.2013 23:00:00| Okunma Sayısı: 2404

“BAĞIMSIZLIK BİLİNCİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR”
 
          Karabük Barosu Başkanı Av.Rıdvan Erdoğan yeni adli yıl dolayısıyla yayınladığı mesajda Türkiye’de Kuvvetler Ayrılığını kabullenemeyen bir anlayışın giderek egemen hale geldiğini söyledi.Türk Milleti’nin bağımsızlık bilincinin yok edilmek istendiğini söyleyen Erdoğan şu açıklamayı yaptı. “ Tüm meslektaşlarımın, yargı camiası mensuplarının yeni adli yılını kutluyor, başarı dileklerimi sunuyorum. 2013 – 2014 adli yılına girdiğimiz bu günde meslek camiamızın ve yargının sorunlarının giderek içinden çıkılmaz bir hal aldığını, kuvvetler ayrılığı ilkesini  kabullenemeyen bir anlayışın giderek egemen hale geldiğini kaygıyla müşahede ediyoruz.
 
          Türkiye’de bir taraftan yargı yürütmeye bağlı hale getirilmek istenirken, diğer yandan bağımsız savunmayı temsil eden avukatlara ve barolara yönelik saldırılar son dönemde iyice artmış bulunmaktadır. Avukatlar ve baro yöneticileri hakkında mesnetsiz iddialarla açılan çok sayıda soruşturma ile 80.000 kişiye yaklaşan avukat camiasına gözdağı verilmek istenmektedir.Yapılan saldırılar sadece avukatlarla sınırlı değildir. Türk Milleti’nin bütün dinamik güçleri, özellikle toplumun eğitimli kesimleri saldırıyla karşı karşıyadır.Bağımsızlık bilincine sahip olan, milli devleti savunan tüm kesimler baskı altındadır.
 
          Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 2012 Aralık ayında yayınlanan bir bildiri ile avukatların duruşma salonundan çıkarken eğilerek ve geri geri çıkmalarının tavsiye edilmesi  ülkemizde avukatlara hangi gözle bakıldığının en önemli göstergesi olmuştur.Böyle bir bildirinin yayınlanabilmiş olması hukuk tarihimize kara bir leke olarak geçmiş, avukatlar ile hakimler savcılar arasındaki zaten var olan mesafenin daha da açılmasına sebep olmuştur.
                
          Yine 11 Haziran 2013 günü Çağlayan Adliyesinde meslektaşlarımıza yönelen polis saldırısı ile çok sayıda meslektaşımızın cübbeleri ile yerlerde sürüklenerek gözaltına alınmaları ve bunun televizyon ekranlarından halkımıza ve tüm dünyaya ilan edilmesi avukatlık mesleğini itibarsızlaştırmaya dönük bilinçli bir adım olmanın yanında milletimize verilen bir gözdağıdır.Türk Milleti’nin hak ve hukuk arayışının sözcüsü olan avukatlar  cübbeleri ile yerlerde sürüklenerek esasen milletimizin hak, hukuk, adalet ve bağımsızlık talebi bastırılmak istenmektedir.
                
          Şurası asla unutulmamalıdır ki ; yargılama faaliyetinin vazgeçilmez üç unsuru, iddia makamı, savunma makamı ve hüküm makamı olmakla birlikte gelişmiş demokrasilerde ve hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin özünü ve esasını savunma faaliyeti oluşturur. Yargı faaliyetine meşruiyet kazandıran avukatların yaptığı savunmadır. Esas itibariyle siyasi rejimlerin kalitesi de  savunma hakkına ve avukatlara verilen önem ile ölçülür. Avukatın saygınlığının olmadığı rejimlerde   kaliteden, demokrasiden ve hürriyetlerden bahsedilemez.
                
          Gelinen noktada endişelerimizi daha da derinleştiren husus avukatlara yönelen saldırılar karşısında camiamız içinden belli bir kesimin destekçi bir tavır içine girmiş olmasıdır. Bu noktada tüm meslektaşlarımıza çağrımız olayların iyi irdelenmesi, siyasi beklentiler bir kenara bırakılarak mesleğe ve mesleğin onuruna sahip çıkılmasıdır. Avukatların cübbeleriyle yerlerde sürüklendiği ve bu görüntülerin televizyon ekranlarından halka gösterildiği bir ortamda hangi görüşe mensup olursa olsun tüm meslektaşlarımız itibar kaybına uğramaktadır.
          
 
          Karabük Barosu olarak her türlü olumsuz gelişmeye rağmen yeni adli dönemde de  meslek camiamızın ve yargının sorunlarının  çözümü yolunda kararlılıkla  mücadelemizi sürdüreceğiz.  Mesleki çalışmaların yanında , insan hak ve hürriyetlerini , hukukun üstünlüğü prensibini ve hukuk devletini tavizsiz biçimde savunmaya  devam edeceğiz.
         
          “ Milli Devlet”  ve “Tam Bağımsızlık” ülkümüze bağlılık içinde emperyalizme ve her türlü sömürgeciliğe karşı çıkarak onurlu, kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz. Her türlü şahıs ve zümre egemenliğini reddederek millet egemenliğinin yanında olacağız.
         
          Bu duygu ve düşüncelerle yeni adli dönemin meslek camiamız için başarı getirmesini diliyorum. Tüm meslektaşlarıma, yargı camiasına ve halkımıza en derin saygılarımı sunuyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.”
                
                                                                                            AV.RIDVAN ERDOĞAN
                                                                                      KARABÜK BAROSU BAŞKANI

25.04.2024
AV. EMRAH KÖKLÜ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.