'SİYASİ REJİMLERİN KALİTESİ SAVUNMA HAKKINA VE AVUKATA VERDİKLERİ DEĞERLE ÖLÇÜLÜR’
Tarih: 1.09.2012 23:00:00| Okunma Sayısı: 2072

Yeni adli yıl 3 Eylül Pazartesi günü başlayacak.Yeni adli yıl sebebiyle bir basın açıklaması yapan Karabük Barosu Başkanı Av.Rıdvan Erdoğan yargının ve avukatlık mesleğinin sorunlarına ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de yargı bağımsızlığının ve savunma dokunulmazlığının öneminin anlaşılamadığını ifade eden Erdoğan, siyasi rejimlerin kalitesinin savunma hakkına ve avukata verdikleri değerle ölçülebileceğini söyledi.Baro Başkanı Erdoğan açıklamasında şu görüşlere yer verdi. “ 2012-2013 adli yılına girerken yargıdaki sorunların çözümü noktasında gereken mesafenin alınamadığını, yargı bağımsızlığı ve savunma dokunulmazlığı konusunda olumsuz gelişmelerin yaşandığını üzülerek müşahede ediyoruz.Karabük Barosu olarak  yeni dönemdeki beklentimiz, yargıdaki birikmiş sorunların çözümüyle birlikte yargı bağımsızlığını ve savunma dokunulmazlığını güvence altına alacak adımların bir an önce atılmasıdır.

Ülkemizin geçmiş tarihine baktığımızda siyasi aktörlerin yargı bağımsızlığını kabullenemediklerini, yargıyı yürütmenin bir parçası olarak görme eğilimimin ağırlık kazandığını görmekteyiz. Her ne kadar anayasamızda ve diğer yasa metinlerinde yargı bağımsızlığını düzenleyen çeşitli hükümler bulunsa da, uygulamada çeşitli vesilelerle yargıya sık sık müdahale edildiği aşikardır. Bu tür müdahalelerin derhal son bulması gerekmektedir.

Yargı bağımsızlığının yanında savunma dokunulmazlığı konusunda da maalesef  olumsuz gelişmeler yaşanmaktadır.Avukatlara mesleklerini ifa ederken çeşitli zorluklar çıkartılmaktadır. Yargı bürokrasisi içinde, avukatlara cephe alan, avukatlara karşı özel tavırlar geliştiren kişilere zaman zaman rastlanmaktadır.Ulusal yayın organlarında da sıkça görüldüğü üzere, avukatların uğradıkları mağduriyetler, avukatlara yönelik saldırılar oldukça artmış durumdadır. Gazeteler bunlara ilişkin haberlerle doludur.

Şurası asla unutulmamalıdır ki; siyasi rejimlerin kalitesi savunma hakkına ve avukata verdikleri değerle ölçülür.Avukatın itibar görmediği, savunma hakkının hafife alındığı rejimlerin kalitesinden söz edilemez. Avukatlara yönelmiş olan saldırılar esasen milletin hak arama hürriyetine yapılmış olan saldırılardır.Avukatlar olmaksızın hak arama hürriyetinin kullanılamayacağı aşikardır.Bu yönüyle avukata yapılmış olan saldırı, millete yapılmış demektir.

Bu gerçekler ışığında Karabük Barosu olarak yeni adli dönemdeki öncelikli beklentimiz, savunma olgusunun ve avukatlık mesleğinin statüsünün güçlendirilmesidir.Bu konuda gerekli yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır.Her ne kadar Avukatlık Yasasında avukatlık mesleğinin yargının kurucu unsuru olduğu ifade edilmekte ise de, bu hususun anayasal güvenceye kavuşturulmasında zorunluluk vardır. Bu noktada savunma olgusu ve avukatlık mesleği Anayasa’da yargıyı düzenleyen kısımda  “Savunma” başlığı altında  ayrıca yer almalı, yargısal faaliyetin kurucu unsuru olduğu gerçeği anayasa metnine girmelidir. Baroları sıradan bir sivil toplum örgütü olarak gören anlayış terk edilmelidir.

Karabük Barosu olarak yeni adli yılda da mesleğimizin ve yargının sorunlarının çözümü için gereken mücadeleyi vereceğiz. Mesleki çalışmaların yanında, insan hak ve hürriyetlerini, hukukun üstünlüğü prensibini ve hukuk devletini kararlı biçimde savunmaya  devam edeceğiz. “Milli Devlet” ve “Tam Bağımsızlık” ilkelerinden ödün vermeksizin emperyalist güç odaklarına ve bölücü unsurlara karşı savaşımızı sürdüreceğiz. Her türlü şahıs ve zümre egemenliğini reddederek milli iradenin ve millet egemenliğinin yanında olacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle 2012-2013 adli yılının ülkemiz için barış ve esenlik getirmesini diliyorum. Tüm meslektaşlarıma, yargı mensuplarına ve halkımıza saygılarımı sunuyorum.”

fff

24.04.2024