AVUKATLAR HAFTASI KUTLANIYOR
Tarih: 4.04.2011 23:00:00| Okunma Sayısı: 1259

Dün Karabük Barosu tarafından Atatürk Anıtında çelenk sunum töreni düzenlendi.Çelenk sunumu ve saygı duruşundan sonra bir basın açıklaması yana Baro Başkanı Av.Rıdvan Erdoğan tüm meslektaşların avukatlar haftasını kutladıklarını,vefat eden meslektaşlarını da rahmetle andıklarını bildirdi.
Yargı reformuyla ilgili çalışmalarda güncel sorunlara ağırlık verilmesi gerektiğini bildiren Erdoğan şu açıklamayı yaptı”Ülkemizde kapsamlı ve kalıcı bir yargı reformuna ihtiyaç bulunduğu hususunda yargı camiasının tamamının, tüm barolarımızın ve tüm siyasi kesimlerin ortak kanaati bulunmaktadır.Bugüne kadar ülkemizde farklı siyasi iktidarlar zamanında kısmi olarak  yapılan yargı reformu çalışmaları maalesef istenilen düzeyde olmamış ve yargı mekanizması bugün içinde bulunduğu kriz ortamına sürüklenmiştir. Biz Karabük Barosu olarak yargıda kapsamlı ve kalıcı bir reform yapılmasından yanayız.Yargı konusunda yapılacak reform çalışmalarında iktidarın,muhalefetin,üniversitelerin,barolarımızın ve  yüksek yargı organlarının işbirliği yapmaları gerektiğine inanıyoruz.Bu konuda yapılan tartışmalarda  bir kısım medya tarafından özellikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili tartışmaların sürekli öne çıkarılması sebebiyle yargının acil ve güncel problemleri maalesef gözden kaçmakta,çözüme yönelik adımlar ise gecikmektedir.
Biz yargı reformu konusunda yapılacak çalışmalarda  çok dikkatli olunması ve kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyecek adımlardan özellikle kaçınılması gerektiğine inanıyoruz.Bu noktada yargı vesayetini engellemek üzere Anayasa Mahkemesinin ve yüksek yargı organlarının meclis ve hükümet üzerinde hakimiyet kurmasını önleyecek tedbirlerin mutlak surette alınması gerektiğine, aynı şekilde hükümetin ve meclisin yargı üzerinde hakimiyet kurması sonucunu doğuracak düzenlemelerden de özenle kaçınılması gerektiğine inanıyoruz.
Bugün gelinen süreçte adliye teşkilatlarının fiziki mekan sıkıntısı içinde olmaları,adliye teşkilatına  yeterli kadronun verilmeyişi, UYAP sisteminde meydana gelen aksamalar, icra dairelerindeki gereksiz formaliteler , Adlı Tıp teşkilatının yetersizliği, Yargıtay incelemelerinin çok uzun sürmesi ve bunlara bağlı olarak adalet hizmetlerinde ortaya çıkan gecikmeler yargının en acil ve güncel  sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu sorunların çözümü noktasında öncelikle UYAP sisteminin daha da geliştirilerek etkin şekilde kullanımının temin edilmesi,usul hükümlerinde yapılacak yeni düzenlemeler ile davaların gereksiz yere uzamasını önleyecek tedbirlerin alınması, şu anda sayısı 11.000 civarında olan savcı hakim sayısının gelişmiş ülkelerdeki rakamlar ve oranlar dikkate alınarak 30.000’e çıkarılması için gerekli çalışmaların başlatılması gerekmektedir.Biz Karabük Barosu olarak yargı reformuyla ilgili çalışmalarda yargının güncel sorunlarına öncelik tanıyan bir anlayışla bu çalışmalarının yürütülmesinden yanayız. Bu konuda yapılacak olan pozitif her türlü çalışmaya katkı vereceğimizi ve destek olacağımızı buradan açıkça beyan ediyoruz.”

29.03.2024