Baro Başkanı Erdoğan “İstinaf için mücadelemiz sürecek”
Tarih: 20.04.2011 23:00:00| Okunma Sayısı: 1532

Baro Başkanı Erdoğan “İstinaf için mücadelemiz sürecek”

          Karabük’e istinaf mahkemesi kurulması konusunda TBMM Başkanı ve Karabük Milletvekili adayı Mehmet Ali Şahin tarafından yapılan açıklamayı değerlendiren Karabük Barosu Başkanı Av. Rıdvan Erdoğan istinaf mahkemesi için başlattıkları mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
 
          Karabük’teki siyasilerin bu olaya yeterince konsantre olamadıklarını bildiren Erdoğan şu açıklamayı yaptı.”Karabük’e istinaf mahkemesi kurulması konusunda meclis başkanımız Sayın M.Ali Şahin tarafından yapılan açıklamaları yakından takip ediyoruz.Biz Karabük’teki tüm siyasilerin iktidarıyla muhalefetiyle elbirliğiyle bu olayın üzerine gitmeleri gerektiğine inanıyoruz.Bu olayın siyasi polemik konusu haline getirilmesini ve Karabük’teki farklı kurumlar ve çevreler arasında bu konuda ihtilaf olduğu şeklinde izlenim verilmesini doğru bulmuyoruz. Şu ana kadar Karabük’teki siyasilerimizin bu konuya yeterince konsantre olamadıklarını görmekteyiz.İstinaf mahkemesinin nerede kurulacağı konusu irdelenirken kurulacak ilin coğrafi konumunun ve kendisine bağlanacak illerle olan mesafesinin dikkate alınması gerekmektedir.Zira konuyu düzenleyen 5235 sayılı kanunun 25.maddesinde Bölge Adliye ( İstinaf ) Mahkemelerinin bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu dikkate alınarak kurulacağı ifade edilmiştir.

          Batı Karadeniz Bölgesinde coğrafi bakımdan, ekonomik,sosyal ve kültürel yönden istinaf mahkemesi için en uygun yer Karabük’tür.Karabük ili Batı Karadeniz’in coğrafi bakımdan tam ortasında yer almakta ve kendisine bağlanacak iller bakımından dengeli bir mesafeye sahip bulunmaktadır. Şayet bu konuda mahkemenin kurulacağı yerin nüfusu dikkate alınacak ise o durumda da yine Karabük’ün tercih edilmesi gerekmektedir.Zira Karabük’ün kent nüfusu Safranbolu ile birlikte 160 bini aştığı halde Karabük’e rakip durumunda olan Kastamonu’nun kent nüfusu ancak 90 bindir.

          Yine aynı şekilde coğrafi durum ve bağlanacak iller göz önüne alındığında Kastamonu’nun merkezi bir konumda olmadığı görülmektedir.Zira Samsun ilinde istinaf mahkemesi bulunması sebebiyle Sinop Mahkemeleri’nin Samsun İstinaf Mahkemesi’nden ayrılması zaten söz konusu olmayacaktır.Yine yapılan planlamaya göre Çankırı mahkemelerinin de Ankara İstinaf Mahkemesi’nden ayrılması gündemde değildir.Böyle olunca Batı Karadeniz’de kurulacak istinaf mahkemesinin Kastamonu’da kurulması durumunda bu mahkemeye bağlanacak iller tamamen Kastamonu’nun batısında yer alacak, coğrafi bakımdan dengesiz bir mesafe oluşacaktır.İtiraz yoluyla istinaf mahkemesine gelecek davaların bir kısmının duruşmalı olarak görüleceği dikkate alınırsa bu dengesiz mesafenin vatandaşlarımızın mağdur olmasına neden olacağı açıktır.

          Karabük lehine olan bütün bu gerekçelere rağmen şayet istinaf mahkemesi Karabük’e kurulmayacak ise Kastamonu’ya da asla kurulmamalıdır.Bizim itiraz ettiğimiz en önemli konu, Karabük lehine olan tüm gerekçelerin görmezden gelinmesi   ve sessiz sedasız oldu bittiye getirilerek bu mahkemenin Kastamonu’ya kurulmak istenmesidir. Karabük kenti olarak istinaf mahkemesinin ilimize kurulmasını şayet başaramaz isek Kastamonu’ya kurulmasını da mutlak surette engellemek üzere stratejimizi geliştirmeliyiz. Zira şu anda HSYK ve Adalet Bakanlığı’nda istinaf mahkemelerinin sayısının 9’dan 18’e çıkarılması için çalışma yapılmakla birlikte önümüzdeki dönemlerde bu sayının daha da artması ihtimali bulunmaktadır.Nitekim Türkiye ile yaklaşık aynı nüfusa sahip olan Fransa’da 35 adet İtalya’da ise 29 adet istinaf mahkemesi bulunmaktadır.Bu bakımdan önümüzdeki süreçte sayının 18’den yukarıya çıkması ihtimalide çok yüksektir.Bu ihtimali de göz önüne alarak şu andaki sayı artırımdan yararlanamasak bile sonraki sayı artırımlarından yararlanabilme düşüncesiyle strateji geliştirmeliyiz. Karabük kenti olarak bugün sessiz kalırsak ve istinaf mahkemesinin Kastamonu’ya kurulmasına göz yumarsak sonraki dönemlerde Karabük için istinaf mahkemesi bir daha gündeme gelmeyecektir.
 
          Meclis başkanımız Sayın Mehmet Ali Şahin Karabük’e istinaf mahkemesinin kurulmasının zor olduğunu söylemekle birlikte Kastamonu’ya kurulma ihtimali hakkında bir açıklama yapmamıştır.Hükümet ve Adalet Bakanlığı şayet Karabük’e istinaf mahkemesini kurmayacak ise bu mahkemeyi Kastamonu’ya da kurmayacağına dair taahhütte bulunmalıdır.Karabük için istinaf mahkemesi mücadelesi sona ermiş değildir.Karabük Barosu bu olayı her yönüyle takip edecek ve bu uğurda sonuna kadar mücadelesini sürdürecektir”

 

29.03.2024
AV. EMRAH KÖKLÜ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.