BARO BAŞKANLARI YENİ AVUKATLIK YASASI İÇİN TOPLANDI
Tarih: 11.11.2011 22:00:00| Okunma Sayısı: 1877

BARO BAŞKANLARI YENİ AVUKATLIK YASASI İÇİN TOPLANDI
 
       12-13 Kasım tarihlerinde Ankara’da yapılan 24.Baro Başkanları toplantısında yeni avukatlık yasası ve şirketleşme olayı ele alındı.Toplantıda konuşan Karabük Barosu Başkanı Av.Rıdvan Erdoğan, hukuk şirketlerinin kuruluşuna karşı olmadıklarını,ancak tekelleşmenin önlenmesi bakımından şube ve ortak sayısına sınır getirilmesi gerektiğini bildirdi. Erdoğan şu görüşleri dile getirdi ” Öncelikle Avukatlık kanununun yeni baştan ele alınarak değiştirilmesi girişimini olumlu bir gelişme olarak görüyoruz.Bu kanunun mutlak surette değişmesi gerektiğini biz de uzun zamandır katıldığımız  toplantılarda dile getiriyoruz. Karabük Barosu’nun görüşü avukatlık kanununun yeni baştan yapılması şeklindedir.Eski kanun üzerinde değişiklik yapılarak beklenen faydanın sağlanması mümkün değildir.Bizim burada hassas olduğumuz konu, yeni avukatlık kanununun  tamamıyla baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin inisiyatifi ile düzenlenmesidir. Bu konuda gerekli çalışmayı yaparak ve gerekirse bir komisyon kurarak üzerinde mutabık kalacağımız bir metni ortaya çıkarmalıyız.

       Bu çerçevede Karabük barosunun önerileri ile ilgili olarak öncelikle yeni kanun ile getirilmesi düşünülen  şirketleşme olayına değinmek istiyorum.Bizim baro olarak şirketleşme olayına herhangi bir muhalefetimiz yok. Günümüz şartlarında nüfus artışı, avukatlık faaliyetinin ve dava türlerinin çeşitlenerek şehirlerarası nitelik kazanması gibi durumlar dikkate alındığında  çok sayıda avukatın bir arada olduğu hukuk bürolarına ihtiyaç duyulduğu  ortadadır. Bu bakımdan şirketleşmeye karşı değiliz.Ancak bu konuda tekelleşmenin de önlenmesi gerekmektedir. Bu konudaki soru işaretlerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Şirketleşmeye izin verilmesi durumunda bunun sınırları acaba nasıl olacaktır ? Örneğin İstanbul’da kurulacak bir hukuk şirketi Türkiye’nin her yerinde, tüm illerinde şube açabilecek midir ?  Kurulacak şirketteki avukat sayısı ne olacaktır ? Örneğin bir hukuk şirketi binlerce avukatı bünyesinde barındırabilecek midir ? Bu konuların iyi tahlil edilmesi ve tekelleşmenin önlenmesi bakımından şube ve ortak sayısına sınırlama getirilmesi gerekmektedir.Kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince yargının bağımsızlığı çok önemli olduğu gibi yargının kurucu unsurlarından olan savunmanın bağımsızlığı da çok önemlidir.Kurulacak şirketlere tüm ülkede şube izninin verilmesi ve binlerce avukatı bünyesinde barındıran hukuk şirketlerinin ortaya çıkmasıyla tekelleşme doğacaktır. Tekelleşme sonucu savunmanın bağımsızlığının ortadan kalkacağını ve özellikle baroların belli hukuk şirketlerinin ve çıkar gruplarının kontrolü altına girerek gerçek işlevlerinden uzaklaşacaklarını şimdiden görmemiz gerekiyor. Bu noktada baroların gerçek işlevlerinden kopmaları, toplumu aydınlatma, topluma önderlik etme misyonundan uzaklaşmaları, milli çıkarların savunulması noktasında görevlerini yapamaz hale gelmeleri ihtimali bulunmaktadır.Bu bakımdan şirketleşme olayının iyi incelenmesi gerekiyor.Hukuk şirketlerine tamamen karşı çıkmak doğru değil.Ancak buna izin verilmesi durumunda sınırlarının iyi belirlenmesi gerekiyor.Yabancı hukuk şirketlerinin  ülkemizde faaliyette bulunmalarına da kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor.

       Bunun yanında TBB tarafından tarafımıza gönderilen konu başlıkları hakkında görüşlerimiz ifade edecek olursak,Karabük Barosu olarak yeni yasa ile avukatlık sınavının mutlaka getirilmesi ve sınavın TBB tarafından yapılması gerektiğine inanmaktayız.Aynı şekilde meslek içi eğitimin zorunlu olması gerektiğine inanıyoruz.Baro seçimlerinde özellikle üst kurul delege seçimlerinde nisbi temsile sıcak bakıyoruz. Bu konuda tartışmalara meydan vermeyecek tarzda ve soru işaretlerini giderecek şekilde adil ve hakkaniyete uygun bir model oluşturularak nisbi temsilin uygulanmasını savunuyoruz.

      Bunun yanında baroların delege yapısının mutlaka yeniden düzenlenmesini savunuyoruz.Bu konuda Karabük Barosu olarak somut bir model öneriyoruz. Türkiye Barolar Birliği genel kuruluna katılan üst kurul delege sayısı sabit bir rakam olarak 600’e çıkarılmalıdır.Tüm baro başkanları ve eski TBB başkanları tabii delege olarak bu rakama ilave edilmelidir.Tabii delegeler dışındaki 600 delegenin dağıtımında ise her baroya en az 4 delege verilmek kaydı ile illerin milletvekili sayılarının belirlenmesinde kullanılan metoda göre sayı belirlenmelidir. Bu metod illerin nüfusunu değil, baroların avukat sayılarını baz alarak uygulanmalıdır. Ve her baronun delege sayısının 4’den az olamayacağı hükme bağlanmalıdır.Şu anda uygulanan sistem Ankara,İstanbul,İzmir gibi sayıca büyük baroların lehine işlemektedir.Bu barolarımız her 300 kişilik sayı artışında bir delege kazanmaktadırlar.Buna sınır getirilmezse ilerleyen yıllarda delege sayıları aşırı derecede artacaktır.Bu bakımdan TBB genel kurulunun delege sayısı sabit bir rakam ile sınırlanmalıdır”
 
 

19.04.2024
AV. EMRAH KÖKLÜ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.