İDARİ YARGI KAOSA SÜRÜKLENİYOR.
Tarih: 12.02.2012 22:00:00| Okunma Sayısı: 2063

         
 
          Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM Adalet Komisyonuna sevkedilen 3. Yargı paketi tasarısı ile ilgili görüşlerini açıklayan Karabük Barosu Başkanı Av.Rıdvan Erdoğan tasarının sistematiği olmayan bir takım düzenlemeler içerdiğini ve bütünlükten uzak bir anlayışla hazırlandığını söyledi   
       
          Tasarıda idari yargıyı kaosa sürükleyecek hükümler bulunduğunu da kaydeden Erdoğan  ”Mevcut tasarı maalesef sistematiği olmayan bir takım düzenlemeler içermekte, çok farklı kanunların çok farklı hükümlerinde  değişiklik yapılarak ve bunların hepsi bir paket içine doldurularak bütünlükten uzak bir anlayış içinde reform yapılmaya çalışılmaktadır.Halbuki her kanunun kendine ait bir ruhu vardır ve o kanun ile ilgili düzenlemeler o kanunun sistematiği içinde ele alınmalıdır. Bu tasarı baroların ve TBB’nin görüşü alınmadan sadece bakanlığın inisiyatifi ile hazırlanmıştır.İcra ve İflas Kanunu kapsamında getirilmek istenen düzenlemelerde sadece borçluları sevindirmeyi hedefleyen bir anlayışla hareket edilmesi, icra takiplerinde ev eşyalarının haczinin adeta imkansız hale getirilmesi, alacaklının haklarını koruyacak hiçbir güvencenin getirilmemesi, alacaklı ve borçlu arasındaki dengenin gözetilmeyişi son derece sakıncalıdır. Bu hükümler ile adeta alacaklının icraya başvurması anlamsız hale getirilmekte, adalet duygusu yıpratılmaktadır. Bunun doğuracağı sakıncalar iyi hesaplanmalıdır.Bu düzenlemeler maalesef ticaret hayatını da olumsuz yönde etkileyecektir.Alacağını tahsil edemeyeceğini düşünen esnaf mal satmakta tereddüt yaşayacaktır.

          Yine tasarıyla getirilmek istenilen ve idari yargıyı tamamen kaosa sürükleyecek olan diğer bir düzenleme ise 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 8.maddesinde değişiklik yapılarak idari yargıya hakim alımlarında hukuk mezunu olmayanlar arasından alınacak hakim sayısının  toplam alım sayısının % 20’sini geçemeyeceği  şeklindeki hükmün kaldırılmak istenmesidir.Yani idari yargı hakimlerinin tamamının  hukuk fakültesi mezunu olmayanlar arasından atanmasına imkan sağlayacak bir hüküm getirilmek istenmektedir. Karabük Barosu olarak bu konuya özellikle dikkat çekmek istiyoruz.Bu husus maalesef gözden kaçırılmakta ve yeterince tartışılmamaktadır.Bu düzenlemenin hukuk güvenliğine, hukuk devleti ilkesine aykırı olmasının yanında her yıl hukuk fakültelerinden mezun olan 6000 civarındaki gencimize yönelik büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz.Hukuk mezunlarının işsiz gezdiği bir ortamda Adalet Bakanlığı’nın idari yargı hakimlerinin tamamının iktisat,siyasal,maliye gibi okul mezunları arasından atanmasının yolunu açacak bir girişimde bulunmasını asla kabul etmiyoruz. Bu düzenleme idari yargıyı kaosa sürükleyecek, idari yargıda hukuksuzluğun yaygınlaşmasına hizmet edecektir. Bu düzenlemeden derhal vazgeçilmeli ve bunun da ötesinde  hukuk fakültesi mezunu olmayanlara idari yargıda hakimlik yapma yolu tamamen kapatılmalıdır.
 
           Karabük Barosu olarak yargı faaliyetinin hızlandırılması konusundaki çabaları destekliyoruz.Ancak yargı hızlandırılırken temel hukuk kurallarının çiğnenmesini, adaletin ve yargılama faaliyetinin esası olan “Hakkın gerçek sahibine teslim edilmesi” amacından uzaklaşılmasını ve her ne pahasına olursa olsun dosya sayısının azaltılması  anlayışı ile hareket edilmesini doğru bulmuyoruz.Yapılacak çalışmalarda “ Hızlı Adalet “ ile “Güvenilir Adalet” ilkeleri arasındaki dengenin bozulmasını kabul etmiyoruz. Tasarı hazırlanırken baroların ve avukatların yok sayılmasını, avukatlar ve hukuk fakültesi mezunları lehine hiçbir düzenlemeye yer verilmeyişini de çok manidar buluyoruz.”
dedi.

24.04.2024
AV. EMRAH KÖKLÜ
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.